Calificarea de tehnician maseur are în componența sa patru module de curs structurate în două mari etape: etapa de inițiere – formată din modul masaj clasic somatic (masaj) și modulul de masaj reflexogen (reflexoterapie); etapa de definitivare calificare – formată din modul de drenaj limfatic și masajul terapeutic (tehnicile avansate de masaj).

Școala de Masaj – Reflexo-Vital Bacău este acreditată în România de a organiza cursuri de formare profesională în meseria de tehnician maseur, atât în formatul descris mai sus cât și organizator de cursuri pentru fiecare modul în parte.

La finalizarea fiecărui program de formare profesională, cursantul va susține un examen de absolvire (scris și practic) și în urma acestuia va obține o diplomă acreditată (recunoscută) atât în România cât și în Uniunea Europeana și țările semnatare ale Convenției de la Haga. În funcție de tipul fiecărui program de calificare, diploma obținută va fi însoțită de un supliment descriptiv în care vor fi specificate competențele dobândite de-a lungul cursului, seria diplomei de calificare, tipul programului de calificare, unitatea emitentă (Reflexo-Vital), acreditarea unitații emitente și numărul total de ore (teorie și practica) specifice fiecărui program de formare profesională.

Diplomele de califcare obținute

În România există două tipuri de diplome de formare profesională diferențiate de informațiile transpuse cât și de coloristica acestora

  • diploma de coloristică gri este specifică modulelor de initiere (în cazul nostru masajul clasic somatic si masajul reflexogen)
  • diploma de coloristică portocalie este specifică pentru întreg programul de formare profesională (include toate cele 4 module din componență)

A se înțelege faptul că dacă un cursant va absolvi cele 4 module din calificare va obține automat ultimul tip de diplomă.

Numărul de ore al modulelor de curs

Conform legislației din România absolvirea fiecărui modul se face doar după ce cursantul (prin formatorul autorizat) a parcurs un anumit număr de ore de teorie căt și un anumit număr de ore de practică. Structura cursului de tehnician maseur obligă formatorul la executarea de 1/3 ore de teorie și 2/3 ore practică după cum urmează:

  • modul masaj clasic somatic – număr total de ore 180 ore, 60 ore teorie și 120 ore practică
  • modul masaj reflexogen – număr total de ore 180 ore, 60 ore terorie si 120 ore practică
  • modul drenaj limfatic – număr total de ore: 360 ore, 120 ore teorie și 240 ore practică
  • modul masaj terapeutic – numar total de ore: 360 ore, 120 ore teorie și 240 ore practică
  • calificare completă – număr total de ore: 1080 ore, 360 ore teorie și 720 ore practică

Notă: în România există foarte multe firme care organizează cursuri de masaj și cursuri de reflexoterapie însă multe dintre acestea nu sunt acreditate de a elibera diplome legale. Este bine ca la înscrierea pentru un program de formare profesională să controlați și să vă fie prezentat actul oficial prin care respectiva firmă este acreditată și în măsură de a organiza astfel de cursuri, evitând astfel eliberarea unei „diplome” fără nici un fel de valoare.

Practica în cursul de tehnician maseur

Din numărul de ore descris mai sus puteți deduce cu ușurință că acest curs pune foarte mult accent pe partea de practică. Două treimi din fiecare modul sunt reprezentate de orele de practică, care sunt foarte importante și care formeaza viitorul tehnician maseur. Practica trebuie organizată într-un spațiu adecvat, folosind creme și uleiuri adecvate și paturi de masaj dedicate acestui scop. Sfat: Încercați să nu vă lasați păcăliți de diverse reclame prin care sunteți ademeneți să cumpărați diverse CD-uri sau DVD-uri cu practici de masaj filmate. Cursul de tehnician maseur se execută practic, îndrumat de un formator care trebuie să vă învețe tehnicile practice de masaj și reflexoterapie și care este în măsură de a vă preda aceste tehnici. Vizionarea unor astfel de materiale pentru o persoană neinițiată nu se recomandă.